Sida 1 2 3 4 5 6

Kokt kyckling med rötter och vin

 

Ingredienser:

2 mindre kycklingar

2 stora morötter

2 palsternackor

1 purjolök

4 dl vitt vin

5 dl hönsbuljong från tärning

salt, vitpeppar från kvarn

50 g smör

1 knippa persilja, hackad

Gör så här:

Klyv kycklingarna. Skala och strimla rotsaker och purjo.

Blanda vin och buljong i en gryta och koka kycklingarna i 30 minuter.

Lägg i rotsakerna och purjon och koka på svag värme i 15 minuter till.

Sila av och häll 4 dl av buljongen i en kastrull och koka ihop till 2 dl.

Smaka av med salt och peppar och klicka ner smöret under vispning. Blanda i persilja.

Lägg upp kycklingen och grönsakerna och häll över såsen

Falukorv special

Ingredienser:

600 g falukorv i små tärningar

2 gula lökar, finhackade

4 msk svensk senap

2 msk fransk senap

4 äggulor

4 stora potatisar

salt, peppar från kvarn

smör, olja

Gör så här:

Fräs den finhackade löken i lite smör utan att den tar färg.

Låt den svalna. Skär potatisarna i små tärningar och stek dem vackert bruna i smör och olja. Salta.

Håll potatisen varm.

Blanda äggulor, senap, salt och peppar. Rör ner löken och falukorvstärningarna.

Stek korvröran hastigt i lite smör och olja.

Lägg upp den bredvid potatisen.

Servera med sallad eller någon annan god grönsak.

Raggmunk med stekt fläsk och lingon

En av de mest omtyckta lunchrätterna. Enda garnityr en persiljekvist.

Ingredienser:

10 potatisar (fast sort)

2 ägg

2 msk mjöl

ev vatten

salt, peppar

16-20 skivor rimmat fläsk

3 dl lingon (frysta)

2 dl socker

                     

Gör så här:

Riv, eller allra helst mal, råa potatisar som blandas med ägg och mjöl.

Krydda med salt och peppar. Låt smeten stå ett slag före stekning.

Eventuellt kan man tillsätta lite citron om man tycker att den mörknar fort.

Stek i smör, allra helst i gjutjärnspanna. Belagd panna går också bra.

I en annan panna steks fläsket som serveras knaperstekt på varje raggmunk

tillsammans med de rårörda lingonen.

Rårörda lingon:

Lingon (helst frysta) och socker rörs med slev. Detta görs gärna dagen

före så att sockret hinner smälta

 

Tobbes B 3:a Bananer i pyjamas....

Ingredienser:

4 bananer

20 maränger

chokladsås

strössel

pyntgelé

vaniljglass

                     

Gör så här:

Feel free and U get what U want! Låt fantasin bestämma!

 

Trollkarlens lammpaket

Paketet behåller smak och doft och överraskar gästen ungefär som trollkarlens recept brukar.

Ingredienser:

300 g lammfärs

150 g getost

2 skalade tomater

1 gul lök

15 blad basilika

salt, peppar, olivolja

små philodegsplattor (finns frysta att köpa)

Till frukt och russinsalsan:

1 dl gula russin

1 dl pekannötter

1 dl cashewnötter

1 papaya, äpple eller ananas

färsk koriander, socker, salt och chili

Gör så här:

Fräs löken i olivolja och tärna sedan i tomat och koka ihop så vattnet kokar bort.

Blanda färs, basilika och tomatblandningen kallt.

Krydda ordentligt och fyll sedan paketen med getost och färs och rulla ihop som ett fint paket.

Pensla paketen med olja och baka på plåt i ugn ca 15 minuter på knappt 200°C.

För att smaken på nötterna ska komma fram lite mera så rosta dem försiktigt i en panna på spisen utan fett.

Ställ kallt.

Blanda sedan med frukt, russin, örter, salt, rörsocker och fint skuren chili eller tabasco.

Skär upp lammpaketet och servera på en bädd av nötter och frukt.

 

Chokladpudding med bananskum

Ingredienser:

3 dl vispgrädde

1 chokladkaka

2 bananer

1 apelsin

1 lime

1 dl cocopuff-flingor         

Gör så här:

Chokladpudding:

Värm upp grädden. Smält ner chokladen och mixa med mixerstav så det blir luftigt.

Kyl en timme i små serveringsskålar med plast över.

Pressa apelsin och limesaft i en bunke. Skiva ner bananer och mixa med stavmixer så det skummar.

Servera puddingen med lite skum på och cocopuff-flingor på toppen.

Sushirullar

Ingredienser:

3,5 dl sushiris (rundkornigt)

3 dl vatten

1 dl risvinäger

1 msk sake

2 msk socker

2 tsk havssalt

100 g rå pinfärsk lax

1 dl japansk soja

6 st noriblad

wasabi (grön pepparrot)

syltad ingefära

                     

Gör så här:

Koka riset på följande sätt: Tvätta riset i vatten i en bunke med handen. Gnugga riset hårt. Låt det sedan ligga i blöt i 30 minuter.

Koka sedan i exakt uppmätt mängd vatten i en riskokare eller på spisen.

Under tiden röres socker och salt ut i liten kastrull med vinäger och sake.

Lyft ur riset i en trä- eller glasskål och blanda med vinäger-dressingen (försiktigt med träslev).

Kornen ska vara kokta men hela.

Gör sedan rullar eller små ellipsformade risbollar.

Rullar gör man på en bambumatta avsedd för detsamma.

Lägg noriblad med den matta sidan uppåt bred ut riset. Dra en sträng med wasabi och sedan lax i stavar varvat med gurka eller annan fyllning.

Kuddarna görs så här: Lägg en liten klick grön pepparot på riset och skär en tunn skiva lax, lägg den på risbollen och servera med

soja och inlagd ingefära.

 

Köttfärsröra med fänkål

Bra och snabb barnmat som man enkelt gör lite vuxnare i smaken.

Ingredienser:

4 dl köttfärs

2 dl hackad fänkål

2 st hackade tomater

3 dl mjölk

2 msk smör

oregano

basmatiris

Vuxenversion:

gröna ärter, morot, gurka, majs,

kålrot, köttbuljong.

Gör så här:

Fräs smör och köttfärs i en kastrull utan att färsen tar färg.

Tillsätt fänkål och låt puttra ihop. Tillsätt tomat, oregano och mjölk.

Låt sjuda i 3 minuter under omrörning. Tillsätt mer vätska om det behövs.

Vuxeningredienserna tillsätts efter att du har lyft ut en barnportion.

Servera med basmatiris.

 

Kyckling i citronsås

Enkel och snabb barnmat som man enkelt gör lite vuxnare i smaken.

Ingredienser:

2 st kycklingfiléer, hackade

4 dl mjölk

2 msk vetemjöl

2 msk smör

4 msk citronsaft

4 tsk hackad färsk dill

basmatiris

Vuxeningredienser:

Limeblad, grädde, morot, kålrabbi och blekselleri.

Gör så här:

Smält smör i en kastrull, vispa i mjölet, häll på mjölken och låt koka ihop.

Tillsätt kyckling och låt puttra.

När kycklingen är färdigkokt tillsätt citonsaft och dill. Servera med basmatiris.

Lyft bort en barnportion innan du tillsätter vuxeningredienserna

 

 

 

Sida 1 2 3 4 5 6