Sida 1 2 3 4 5 6

 

Varmrätt: Chicken gudskelov

Ingredienser:

4 kycklingklubbor

2 + 1 vitlöksklyftor

1/2 kruka färska örter (basilika och rosmarin) + 1/2 kruka basilika, raspad

2 dl vitt vin

5 dl grönsaksbuljong

2 tomater

1/2 aubergine

1/2 zuccini

4 msk matlagningsyoghurt

smör och olivolja att steka i

salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

Skär 2 av vitlöksklyftorna i 8 delar var.

Gör 4 små fickor i varje kycklingklubba och späcka med vitlök, basilika och rosmarin.

Bryn klubborna i smör, salta och peppra.

Slå på vin och buljong och brässera under lock i ca 20 min eller tills de är färdiga. Köttsaften skall vara klar.

Skålla tomaterna och filea dem. Skär aubergine och zuccini i stavar.

Stek dem i olivolja, vänd ner tomaterna, smaksätt med raspad basilika, salt och svartpeppar.

Blanda till en yoghurtdressing av matlagningsyoghurt, 1 finhackad vitlöksklyfta, salt och svartpeppar.

Uppläggning:

Fördela den ljumma grönsakssalladen på portionstallrikar, lägg kycklingen ovanpå och skeda yoghurtdressingen runt.

CURRY BOOGIE PIL (4 port)

250 g (3 dl) couscousgryn

1 msk olivolja

1 tsk gurkmeja

1/2 kruka mynta, strimlad

1 tsk ingefära, skalad och hackad

1 1/2 dl vitt vin

2 tsk limesaft

100 g shitakesvamp

1 dl vetemjöl

ca 1 dl matolja att fritera i

75 g smör + 40 g till couscousen

8 pilgrimsmusslor

salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

Koka upp 2 1/2 dl vatten med olivoljan, gurkmejan och 1 tsk salt.

Tag kastrullen av värmen och häll i couscousgrynen. Låt svälla 2 - 3 min och sätt tillbaka på plattan. Rör i gurkmeja, 40 g smör och myntan.

Sås: Koka ingefäran i vitt vin och limesaft några min. Montera ner 75 g smör, smaka av med salt och vitpeppar.

Gör en frityrsmet genom att blanda vetemjölet med knappt 1 1/2 dl iskallt vatten.

Lägg ner svampen i smeten.

Hetta upp matoljan i en vid, tjockbottnad kastrull och fritera svampen däri.

Salta och låt rinna av på hushållspapper.

Plocka bort de små musklerna på pilgrimsmusslorna och grilla dem i teflonpanna. Salta och peppra.

Uppläggning:

Fördela couscousen på portionstallrikar, arrangera svamp

och musslor på och skeda såsen runt.

Dessert: Gosefikon

Ingredienser:

4 färska fikon

2 msk smör

2 msk + 1/2 dl socker

2 dl rött vin

2 apelsiner, skalas och delas i mindre bitar

 

Gör så här:

Halvera fikonen och lägg dem i smorda ugnsfasta portionsformar.

Strö över 2 msk socker och klicka ut smöret. Låt fikonen rosta i 250° ugn i 5 min.

Blanda 1/2 dl socker och det röda vinet i en kastrull och låt koka ihop till hälften.

Vänd ner apelsinbitarna i såsen.

Uppläggning: Skeda apelsinsåsen över fikonen och servera.

Gör så här:

Halvera fikonen och lägg dem i smorda ugnsfasta portionsformar.

Strö över 2 msk socker och klicka ut smöret.

Låt fikonen rosta i 250° ugn i 5 min.

Blanda 1/2 dl socker och det röda vinet i en kastrull och låt koka ihop till hälften. Vänd ner apelsinbitarna i såsen.

Uppläggning:

Skeda apelsinsåsen över fikonen och servera.

 

Buggskav

Ingredienser:

6 potatisar

400 g renskav

400 g kantareller

2 msk blandade färska örter (ex rosmarin o timjan)

2 stora el 4 mindre kronärtskockor

lite pressad citron till skockorna

1 limefrukt, pressas

100 g frysta gröna ärtor

olivolja och smör att steka i

salt och nymalen vitpeppar

rosmarin och basilika till garnering

Gör så här:

Tvätta och skiva potatisarna tunt. Lägg omlott i fint mönster och stek 4 vackra potatisblommor i olivolja, salta och peppra.

Snabbstek renskav och knaperstek kantareller i olivolja, tillsätt en klick smör på slutet. Salta, peppra och blanda i örterna.

Plocka bort de yttre bladen från kronärtskockorna, halvera el kvarta dem och tag bort skägget i mitten.

Lägg skockorna i citronvatten så de inte mörknar.

Koka dem mjuka i limesaft och vatten som täcker. Salta och peppra.

Uppläggning:

Lägg en potatisblomma på varje tallrik, fördela renskav och kantareller ovanpå och toppa med kronärtskockor. Dekorera med gröna

ärtor, rosmarin och basilika

Terva auta special

Ingredienser:

6 potatisar

1 + 1 msk hackad persilja

1 + 1 msk hackad gräslök

400 g färsk renskav

400 g kantareller

4 färska fikon

1/2 msk socker

1 apelsin, pressas

1 msk balsamicovinäger

smör att steka i

salt och nymalen vitpeppar

gräslök och basilika till garnering

Gör så här:

Rösti: Skala och riv potatisarna. Blanda med persilja och gräslök, salta och peppra. Stek 8 röstiplättar i smör tills de blir gyllenbruna.

Stek renskav och kantareller i smör, salta, peppra och blanda i persilja och gräslök.

Kvarta fikonen och glasera i socker, apelsinsaft och balsamicovinäger. Runda av med en klick smör.

Uppläggning:

Varva röstiplättar och renskavsröra på portionstallrikar och toppa med fikonen.

Skeda glasyrsaften runt och garnera med gräslök och basilika.

 

Kyckling på rotsaksragu med purjolökssås

Ingredienser:

4 kycklinglår ā 200 g

150 g rotselleri, ansad och sköljd

150 g palsternacka, ansad och sköljd

150 g morot, ansad och sköljd

150 g potatis, ansad och sköljd

3 msk hackad gräslök

12 gräslöksstrån till garnering

3 dl vispgrädde

200 g purjolök, sköljd och strimlad

4 dl hönsbuljong

2 msk maizena

100 g valnötter, grovhackade

några klickar smör

salt och vitpeppar från kvarn

                 

Gör så här:

Dela kycklinglåret i leden och bena ur. Behåll skinnet för bättre smak.

Stek bitarna i smör, salta och peppra. Efterstek i 175° ugn i 5 minuter.

Rotsaksragu

Skär rotsakerna i små kuber och koka i 0,5 l saltat vatten i 5 minuter.

Häll av vattnet och tillsätt grädden. Koka simmigt. Tillsätt gräslöken och smaka av med salt och peppar.

Purjolökssås

Fräs purjolöken i lite smör. Häll i hönsbuljongen och låt puttra några minuter.

Tillsätt maizena utblandat med lite vatten och koka upp. Rör ner en klick smör, salta och peppra.

Lägg valnötterna i varm stekpanna och rosta tills de fått fin färg.

Det går också att rosta dem i ugnen på 175°.

Lägg rotsaksragun vackert i mitten av varje tallrik. Skär kycklingen och lägg ovanpå.

Slå över såsen och garnera med nötterna och gräslöken.

 

Sesamstekt kycklingspett med paprikanudlar och apelsinsås

Ingredienser:

4 kycklingbröst ā 150 g

1 dl svarta sesamfrön

salt och vitpeppar från kvarn

8 träspett

1 gul paprika

1 röd paprika

1 röd lök

300 g okokta Udonnudlar el liknande

0,5 dl soya

3 msk smör

2 dl apelsinjuice

1 dl hönsbuljong

ca 2 msk socker

1 msk maizenaredning/stärkelse

1 gurka

2 limefrukter

Gör så här:

Koka nudlarna.

Dela kycklingbrösten på längden och trä på spetten. Salta, peppra, vänd i sesamfrön och stek i smör.

Koka upp apelsinjuice och hönsbuljong. Tillsätt socker efter smak samt lite salt. Blanda ut maizenan med lite vatten, rör ner i såsen och red av.

Strimla paprikor och röd lök. Fräs i smör, lägg i nudlarna, slå på soyan och fräs runt.

Skala och strimla gurkan med potatisskalare. Riv skalet av limefrukterna (bara det gröna) och pressa ur saften. Marinera gurkan

i saft och skal. Tillsätt även lite socker.

Lägg nudlarna i botten på varje tallrik. Lägg på spetten.

Slå på såsen och späd med lite vatten om den verkar för tjock.

Garnera med gurkan och ev lite mer sesamfrön.

 

Räk- och broccoliragu på fänkål med örthollandaise

Ingredienser:

400 g räkor, skalade

300 g broccoli

150 g rödlök, hackad

3 dl vispgrädde

2 fänkålsstånd

4 dl hönsbuljong

8 cl vitt vin

2 äggulor

200 g smör + några klickar att fräsa i

2 msk hackad gräslök + några hela strån till garnering

2 msk hackad körvel + några hela kvistar till garnering

2 svartrötter

salt och vitpeppar från kvarn

Gör så här:

Ragu

Skär broccolin i mindre buketter och blanchera den i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt lökhacket och grädden.

Koka simmigt. Lägg i räkorna och låt dem bli varma utan att koka.

Salta och peppra.

Dela fänkålsstånden på längden i skivor och fräs dem i smör.

Tillsätt buljongen och koka fänkålen mjuk (bräsera den). Salta och peppra.

Örthollandaise

Smält smöret. Blanda äggulor och vin i en kastrull. Vispa ägg och vin i vattenbad tills det tjocknar.

Tillsätt det smälta smöret lite i taget och vispa hela tiden.

Tillsätt gräslök och körvel, salta och peppra.

Skala och dela svartrötterna i fina stänger. Stek dem gyllenbruna i smör (koka dem ev först några minuter). Salta och peppra.

Bred ut örtsåsen på tallrikar och placera fänkålen ovanpå.

Toppa med räk- och broccoliragun och svartrötterna.

Garnera med gräslöksstrån och körvelkvistar.

Sida 1 2 3 4 5 6