Varmrätt: Chicken gudskelov
4 kycklingklubbor
2 + 1 vitlöksklyftor
1/2 kruka färska örter (basilika och rosmarin) + 1/2 kruka basilika, raspad
2 dl vitt vin
5 dl grönsaksbuljong
2 tomater
1/2 aubergine
1/2 zuccini
4 msk matlagningsyoghurt
smör och olivolja att steka i
salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
Skär 2 av vitlöksklyftorna i 8 delar var.
Gör 4 små fickor i varje kycklingklubba och späcka med vitlök,
Bryn klubborna i smör, salta och peppra.
Slå på vin och buljong och brässera under lock i ca 20 min eller
Skålla tomaterna och filea dem. Skär aubergine och zuccini
Stek dem i olivolja, vänd ner tomaterna, smaksätt med
Blanda till en yoghurtdressing av matlagningsyoghurt,
Uppläggning:
Fördela den ljumma grönsakssalladen på portionstallrikar,
CURRY BOOGIE PIL (4 port)
250 g (3 dl) couscousgryn
1 msk olivolja
1 tsk gurkmeja
1/2 kruka mynta, strimlad
1 tsk ingefära, skalad och hackad
1 1/2 dl vitt vin
2 tsk limesaft
100 g shitakesvamp
1 dl vetemjöl
ca 1 dl matolja att fritera i
75 g smör + 40 g till couscousen
8 pilgrimsmusslor
salt och nymalen vitpeppar
Gör så här:
Koka upp 2 1/2 dl vatten med olivoljan, gurkmejan och 1 tsk salt.
Tag kastrullen av värmen och häll i couscousgrynen. Låt svälla 2 - 3 min
Sås: Koka ingefäran i vitt vin och limesaft några min.
Gör en frityrsmet genom att blanda vetemjölet med
Lägg ner svampen i smeten.
Hetta upp matoljan i en vid, tjockbottnad kastrull och fritera
Salta och låt rinna av på hushållspapper.
Plocka bort de små musklerna på pilgrimsmusslorna och grilla
Uppläggning:
Fördela couscousen på portionstallrikar, arrangera svamp
och musslor på och skeda såsen runt.
Dessert: Gosefikon
Ingredienser:
4 färska fikon
2 msk smör
2 msk + 1/2 dl socker
2 dl rött vin
2 apelsiner, skalas och delas i mindre bitar
Gör så här:
Halvera fikonen och lägg dem i smorda ugnsfasta portionsformar.
Strö över 2 msk socker och klicka ut smöret. Låt fikonen rosta i 250°
ugn i 5 min.
Blanda 1/2 dl socker och det röda vinet i en kastrull och låt
Vänd ner apelsinbitarna i såsen.
Uppläggning: Skeda apelsinsåsen över fikonen och servera.
Gör så här:
Halvera fikonen och lägg dem i smorda ugnsfasta portionsformar.
Strö över 2 msk socker och klicka ut smöret.
Låt fikonen rosta i 250° ugn i 5 min.
Blanda 1/2 dl socker och det röda vinet i en kastrull och låt
Uppläggning:
Buggskav
Ingredienser:
6 potatisar
400 g renskav
400 g kantareller
2 msk blandade färska örter (ex rosmarin o timjan)
2 stora el 4 mindre kronärtskockor
lite pressad citron till skockorna
1 limefrukt, pressas
100 g frysta gröna ärtor
olivolja och smör att steka i
salt och nymalen vitpeppar
rosmarin och basilika till garnering
Gör så här:
Tvätta och skiva potatisarna tunt. Lägg omlott i fint mönster och stek 4 vackra potatisblommor i olivolja, salta och peppra.
Snabbstek renskav och knaperstek kantareller i olivolja,
Plocka bort de yttre bladen från kronärtskockorna,
Lägg skockorna i citronvatten så de inte mörknar.
Koka dem mjuka i limesaft och vatten som täcker. Salta och peppra.
Uppläggning:
Lägg en potatisblomma på varje tallrik, fördela renskav och
ärtor, rosmarin och basilika
Terva auta special
Ingredienser:
6 potatisar
1 + 1 msk hackad persilja
1 + 1 msk hackad gräslök
400 g färsk renskav
400 g kantareller
4 färska fikon
1/2 msk socker
1 apelsin, pressas
1 msk balsamicovinäger
smör att steka i
salt och nymalen vitpeppar
gräslök och basilika till garnering
Gör så här:
Rösti: Skala och riv potatisarna. Blanda med persilja
Stek renskav och kantareller i smör, salta, peppra och
Kvarta fikonen och glasera
Uppläggning:
Varva röstiplättar och renskavsröra på portionstallrikar och
Skeda glasyrsaften runt och garnera med gräslök och basilika.
Kyckling på rotsaksragu med purjolökssås
Ingredienser:
4 kycklinglår ā 200 g
150 g rotselleri, ansad och sköljd
150 g palsternacka, ansad och sköljd
150 g morot, ansad och sköljd
150 g potatis, ansad och sköljd
3 msk hackad gräslök
12 gräslöksstrån till garnering
3 dl vispgrädde
200 g purjolök, sköljd och strimlad
4 dl hönsbuljong
2 msk maizena
100 g valnötter, grovhackade
några klickar smör
salt och vitpeppar från kvarn
Gör så här:
Dela kycklinglåret i leden och bena ur. Behåll skinnet för bättre smak.
Stek bitarna i smör, salta och peppra. Efterstek i 175° ugn i 5 minuter.
Rotsaksragu
Skär rotsakerna i små kuber och koka i 0,5 l saltat vatten i 5 minuter.
Häll av vattnet och tillsätt grädden. Koka simmigt. Tillsätt gräslöken
och
Purjolökssås
Fräs purjolöken i lite smör. Häll i hönsbuljongen och låt puttra några
minuter.
Tillsätt maizena utblandat med lite vatten och koka upp. Rör ner en klick
smör,
Lägg valnötterna i varm stekpanna och rosta tills de fått fin färg.
Det går också att rosta dem i ugnen på 175°.
Lägg rotsaksragun vackert i mitten av varje tallrik. Skär kycklingen
Slå över såsen och garnera med nötterna och gräslöken.
Sesamstekt kycklingspett med paprikanudlar och apelsinsås
Ingredienser:
4 kycklingbröst ā 150 g
1 dl svarta sesamfrön
salt och vitpeppar från kvarn
8 träspett
1 gul paprika
1 röd paprika
1 röd lök
300 g okokta Udonnudlar el liknande
0,5 dl soya
3 msk smör
2 dl apelsinjuice
1 dl hönsbuljong
ca 2 msk socker
1 msk maizenaredning/stärkelse
1 gurka
2 limefrukter
Gör så här:
Koka nudlarna.
Dela kycklingbrösten på längden och trä på spetten. Salta, peppra,
Koka upp apelsinjuice och hönsbuljong. Tillsätt socker efter smak
Strimla paprikor och röd lök. Fräs i smör, lägg i nudlarna,
Skala och strimla gurkan med potatisskalare. Riv skalet av
i saft och skal. Tillsätt även lite socker.
Lägg nudlarna i botten på varje tallrik. Lägg på spetten.
Slå på såsen och späd med lite vatten om den verkar för tjock.
Garnera med gurkan och ev lite mer sesamfrön.
Räk- och broccoliragu på fänkål med örthollandaise
Ingredienser:
400 g räkor, skalade
300 g broccoli
150 g rödlök, hackad
3 dl vispgrädde
2 fänkålsstånd
4 dl hönsbuljong
8 cl vitt vin
2 äggulor
200 g smör + några klickar att fräsa i
2 msk hackad gräslök + några hela strån till garnering
2 msk hackad körvel + några hela kvistar till garnering
2 svartrötter
salt och vitpeppar från kvarn
Gör så här:
Ragu
Skär broccolin i mindre buketter och blanchera den i lättsaltat
Koka simmigt. Lägg i räkorna och låt dem bli varma utan att koka.
Salta och peppra.
Dela fänkålsstånden på längden i skivor och fräs dem i smör.
Tillsätt buljongen och koka fänkålen mjuk (bräsera den). Salta och peppra.
Örthollandaise
Smält smöret. Blanda äggulor och vin i en kastrull. Vispa ägg och
Tillsätt det smälta smöret lite i
Tillsätt gräslök och körvel, salta och peppra.
Skala och dela svartrötterna i fina stänger. Stek dem gyllenbruna i smör
Bred ut örtsåsen på tallrikar och placera fänkålen ovanpå.
Toppa med räk- och broccoliragun och svartrötterna.
Garnera med gräslöksstrån och körvelkvistar.