Crčpes Suzette ā la Anders
2 msk smör
Ŋ dl socker
2 sockerbitar
1 apelsin
5 msk likör, t ex Grand
Marnier
Gör så här:
Skölj
apelsinen ordentligt i ljummet
Riv
sockerbitarna mot apelsinen så att det yttre på
Rulla ihop pannkakor,
lägg i pannan, ös på dem med sked.
Slå i likören, flambera,
låt spriten ta eld, (akta luggen!).
Låt det brinna ut. Lägg
upp på tallrik. Lite glass passar utmärkt till.
COD TIRADOR
1 purjolök
2 dl ris
1 pkt saffran
2 dl vitt vin
lite smör till plåten
salt och nymalen
vitpeppar
några gräslöksstrån till
garnering
Gör så här:
Lägg
ut torskfiléerna på smord plåt, salta och peppra.
Koka riset enl förpackningen.
Lägg
räkskalen från förrätten i en kastrull tillsammans med
Uppläggning
Fördela
riset på portionstallrikar, lägg fisken ovanpå
Garnera
med några gräslöksstrån.
GIANT SHRIMPS ON SKEWERS
Ingredienser:
8
jätteräkor
2 kiwifrukter
4 träspett
1 mango
3 limefrukter, skal +
saft av 1 samt 2 till garnering
2 - 3 tsk honung
1 tortilla
3 msk saffransdressing
(se varmrätten)
olivolja till stekning
och pensling
salt
och nymalen vitpeppar
Gör
så här:
Skala
räkorna (spara skalen till varmrätten) och stek dem
Ställ in i 175 - 200°
ugn i 2 min.
Chutney:
Skala och tärna mangon. Blanda med rivet skal och
Dela
tortillan i 8 trekanter. Pensla med olivolja, salta lätt
Uppläggning:
Fördela
mangochutneyn på portionstallrikar,
Dessert: POMME D'ALF
Ingredienser:
2
äpplen
1 dl socker
1 burk kesella
1 lime (saft + skal)
1 msk florsocker
2 msk vetemjöl
1 ägg
2 dl mjölk
smör att grädda crčpes i
citronmeliss till
garnering
Gör så här:
Blanda
ihop mjöl, ägg och mjölk till en crčpesmet.
Grädda
4 crčpes. Rör ner saft och rivet skal av limefrukten
Skala,
kärna ur och klyfta äpplena. Koka upp 1 dl vatten
Lägg
i äppelklyftorna och låt dem gå med i 1/2 min. Slå på
ROT
BROT FISK
Ingredienser:
600
g havskatt
8 mandelpotatisar
1 medelstor fänkål
100 g rödbetor
10 cm gurka (1 dl
tärnad)
2 skivor grovt bröd
1/2 dl solrosfrön
4 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
2 msk hackad gräslök
smör att steka i
salt och nymalen
vitpeppar
basilika till garnering
Gör så här:
Dela
fänkålen i 8 klyftor, bryn i smör och slå på vatten
Gör
likadant som med fänkålen.
Skala
rödbetorna och hyvla dem tunt. Smörslunga dem i en
Dela fisken i 4 portionsbitar och stek
Dela
bröden i snibbar och rosta dem vackert gyllenbruna i ugn.
Rosta även solrosfröna i
ugn eller torr stekpanna.
Skala
och fintärna gurkan, salta lätt. Gör en vinägrett
Uppläggning:
Fördela
potatis, fänkål, brödsnibbar och gurktärningar på
Strö
över solrosfröna och garnera med basilika. Servera rödbetorna
Dessert: PÄRON Ā LA BRIGITTE BARDOT
2 päron
2 morötter
1 msk socker
1 msk smör
50 g ädelost
1 1/2 dl grädde
salt och nymalen
vitpeppar
Gör så här:
Kärna
ur och fintärna päronen. Skala och fintärna morötterna.
Smält
sockret i en panna. Tillsätt smöret och morötterna och låt
Gör
en ädelostsås genom att smälta ner osten i grädden.
Mixa lätt och smaka av
med salt och vitpeppar.
Uppläggning:
Fördela
päron/morotskaramellen på portionstallrikar och ringla ädelsåsen runt
BURGER
LATINO
Ingredienser:
500
g kalvfärs
1 ägg
1 msk rotselleri,
finhackad
1 msk purjolök,
finhackad
lite smör att steka i
1 stor potatis
1 - 2 dl matolja att
fritera i
1 1/2 dl grädde
1/2 köttbuljongstärning
1 kruka basilika
2 pkt blandsallad
2 msk olivolja
salt, nymalen svart- och
vitpeppar
Gör så här:
Blanda kalvfärsen med ägg, salt och svartpeppar. Tillsätt
Potatischips:
Tvätta potatisen och skiva den tunt. Fritera i
Basilikasås:
Koka upp grädde och buljongtärning.
Blanchera basilikan, dvs
lägg den några sek i kokande vatten.
Tillsätt den i såsen,
mixa och smaka av med vitpeppar och ev salt.
Stek
hastigt salladen i olivolja. Smaksätt med salt och vitpeppar.
Uppläggning:
Fördela
den varma salladen på portionstallrikar, lägg på burgare