Sida 1 2 3 4 5 6

 

Crčpes Suzette ā la Anders

Ingredienser:

4 pannkakor

2 msk smör

Ŋ dl socker

2 sockerbitar

1 apelsin

5 msk likör, t ex Grand Marnier

Gör så här:

Smält smör och socker i en stekpanna. Rör om då och då, för det ska inte ta färg.

Skölj apelsinen ordentligt i ljummet vatten.

Riv sockerbitarna mot apelsinen så att det yttre på skalet följer med, släpp ner bitarna i pannan så de smälter.

Rulla ihop pannkakor, lägg i pannan, ös på dem med sked.

Slå i likören, flambera, låt spriten ta eld, (akta luggen!).

Låt det brinna ut. Lägg upp på tallrik. Lite glass passar utmärkt till.

 

COD TIRADOR 

Ingredienser:

600 g torskfilé

1 purjolök

2 dl ris

1 pkt saffran

2 dl vitt vin

lite smör till plåten

salt och nymalen vitpeppar

några gräslöksstrån till garnering

Gör så här:

Lägg ut torskfiléerna på smord plåt, salta och peppra. Skiva 10 cm av purjolöken tunt och strö över fisken. Ugnsbaka på 175° i 8 - 10 min.

Koka riset enl förpackningen.

Lägg räkskalen från förrätten i en kastrull tillsammans med resten av purjolöken skuren i 2 cm bitar. Slå på 2 dl vatten, det vita vinet och saffranet. Koka ner till hälften och sila.

Uppläggning

Fördela riset på portionstallrikar, lägg fisken ovanpå och skeda saffransdressingen runt.

Garnera med några gräslöksstrån.

 

GIANT SHRIMPS ON SKEWERS

 

Ingredienser:

8 jätteräkor

2 kiwifrukter

4 träspett

1 mango

3 limefrukter, skal + saft av 1 samt 2 till garnering

2 - 3 tsk honung

1 tortilla

3 msk saffransdressing (se varmrätten)

olivolja till stekning och pensling

salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

Skala räkorna (spara skalen till varmrätten) och stek dem i lite olivolja. Skala och kvarta kiwifrukterna. Varva räkor och kiwi på spetten. Salta, peppra och slå på saffransdressingen.

Ställ in i 175 - 200° ugn i 2 min.

Chutney: Skala och tärna mangon. Blanda med rivet skal och saft från limefrukten och honungen.

Dela tortillan i 8 trekanter. Pensla med olivolja, salta lätt och rosta i ugn tills de blir krispiga.

Uppläggning:

Fördela mangochutneyn på portionstallrikar, lägg spetten ovanpå och garnera med tortillabröden nedstuckna i limehalvor.

Dessert: POMME D'ALF

Ingredienser:

2 äpplen

1 dl socker

1 burk kesella

1 lime (saft + skal)

1 msk florsocker

2 msk vetemjöl

1 ägg

2 dl mjölk

smör att grädda crčpes i

citronmeliss till garnering

Gör så här:

Blanda ihop mjöl, ägg och mjölk till en crčpesmet.

Grädda 4 crčpes. Rör ner saft och rivet skal av limefrukten i kesellan. Smaksätt med florsocker. Fördela kesellasmeten på crčpsen och rulla ihop till fina avlånga paket.

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Koka upp 1 dl vatten med 1 dl socker och låt puttra tills det blir gyllenbrunt.

Lägg i äppelklyftorna och låt dem gå med i 1/2 min. Slå på 1/2 dl vatten mot slutet för att få karamelliseringen att avstanna. Uppläggning: Dela varje crčpe i 3 delar och ställ på högkant i portionstallrikar. Lägg äppelklyftorna ovanpå, ringla karamellsåsen runt och garnera med lite strimlad citronmeliss.

 

ROT BROT FISK

Ingredienser:

600 g havskatt

8 mandelpotatisar

1 medelstor fänkål

100 g rödbetor

10 cm gurka (1 dl tärnad)

2 skivor grovt bröd

1/2 dl solrosfrön

4 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

2 msk hackad gräslök

smör att steka i

salt och nymalen vitpeppar

basilika till garnering

Gör så här:

Dela fänkålen i 8 klyftor, bryn i smör och slå på vatten så att klyftorna täcks. Salta, peppra och brässera tills fänkålen blir mjuk. Skala och halvera potatisarna.

Gör likadant som med fänkålen.

Skala rödbetorna och hyvla dem tunt. Smörslunga dem i en kastrull och tillsätt lite vatten. Salta, peppra och låt småputtra några min.

Dela fisken i 4 portionsbitar och stek i smör. Salta, peppra och låt vila i pannan ca 5 min.

Dela bröden i snibbar och rosta dem vackert gyllenbruna i ugn.

Rosta även solrosfröna i ugn eller torr stekpanna.

Skala och fintärna gurkan, salta lätt. Gör en vinägrett på olivolja, vitvinsvinäger, salt, vitpeppar och gräslök.

Uppläggning:

Fördela potatis, fänkål, brödsnibbar och gurktärningar på portionstallrikar. Lägg fisken ovanpå och skeda vinägretten runt.

Strö över solrosfröna och garnera med basilika. Servera rödbetorna med lite av vinägretten vid sidan av.

 

Dessert: PÄRON Ā LA BRIGITTE BARDOT

 Ingredienser:

2 päron

2 morötter

1 msk socker

1 msk smör

50 g ädelost

1 1/2 dl grädde

salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

Kärna ur och fintärna päronen. Skala och fintärna morötterna.

Smält sockret i en panna. Tillsätt smöret och morötterna och låt karamellisera till fin färg. Blanda till sist i päronbitarna.

Gör en ädelostsås genom att smälta ner osten i grädden.

Mixa lätt och smaka av med salt och vitpeppar.

Uppläggning:

Fördela päron/morotskaramellen på portionstallrikar och ringla ädelsåsen runt

 

BURGER LATINO

Ingredienser:

500 g kalvfärs

1 ägg

1 msk rotselleri, finhackad

1 msk purjolök, finhackad

lite smör att steka i

1 stor potatis

1 - 2 dl matolja att fritera i

1 1/2 dl grädde

1/2 köttbuljongstärning

1 kruka basilika

2 pkt blandsallad

2 msk olivolja

salt, nymalen svart- och vitpeppar

Gör så här:

Blanda kalvfärsen med ägg, salt och svartpeppar. Tillsätt rotselleri och purjolök och forma till burgare med hjälp av rund form. Stek i teflonpanna och tillsätt en klick smör mot slutet för att få fin färg.

Potatischips: Tvätta potatisen och skiva den tunt. Fritera i matolja och salta.

Basilikasås: Koka upp grädde och buljongtärning.

Blanchera basilikan, dvs lägg den några sek i kokande vatten.

Tillsätt den i såsen, mixa och smaka av med vitpeppar och ev salt.

Stek hastigt salladen i olivolja. Smaksätt med salt och vitpeppar.

Uppläggning:

Fördela den varma salladen på portionstallrikar, lägg på burgare och potatischips och ringla basilikasåsen runt.

 

Sida 1 2 3 4 5 6